Bliv klogere på boblerne

Kæmper du med forskellen mellem champagne og mousserende vin? Der er mange forskellige slags bobler på markedet, og det kan være kompliceret at holde styr på, had der er op og ned. Vi har derfor her lavet en lille guide til dig, så du kan blive klogere på boblerne.

Hvad er forskellen mellem mousserende vin og champagne?

Al champagne er mousserende vin, men ikke al mousserende vin er champagne – og hvad betyder det så? Det betyder simpelthen at champagne er en type af mousserende vin, men det er ikke den eneste. Der findes f.eks. også Cava, Crement, Processo, Spumante og Sekt. Der er altså kun tale om champagne, når boblerne kommer fra Champagne-regionen i det nordlige Frankrig – ellers hedder det kun mousserende vin.

Hvordan produceres mousserende vin?

Mousserende vin bliver fremstillet på hvidvin, men bliver dog lavet af både hvide og blå druer. Kort sagt, så skabes der i 2. fermeringen (gæringen) kulsyre, som så giver den mousserende vin sine bobler. Ved Champagne er benyttes ”methode champenoise” – og her er der utroligt strenge regler eller retningslinjer, som minutiøst dikterer, hvordan vinen skal produceres. Her handler det om, hvordan boblerne skabes, når vinen gennemgår sin 2. gæring. Det er denne gæring, hvor der tilsættes gær, som spiser sukkeret og skaber kulsyren. Det er en kompleks proces, som tvinger producenten til at håndtere hver vinflaske mange gange i løbet af processen.

Er der forskel i smagen?

Oplevelsen af smagen på mousserende vin er meget individuel, da vi naturligvis alle sammen har forskellige smagsløg, præferencer og meget mere. Nogle smager af grønne æbler, andre af citrusfrugter og andre igen af øllebrød. Det er derfor mousserende vin kan være så spændende, da der er så mange forskellige smagsretninger. For at finde den mousserende vin, der passer bedst til dig, bliver du dog nødt til at prøve nogle forskellige.

Hvad betyder non-vintage?

De fleste mousserende vine er non-vintage – også Champagne. Non-vintage betyder ”uden årgang”, og det betyder, at producenterne faktisk må blande saften fra årets høst med andre års for at lave den bedst mulige mousserende vin. Det gør man også for at sikre ensartethed og naturligvis også kvaliteten. En non-vintage fra forskellige producenter vil derfor smage ens år efter år. Det betyder, at man faktisk altid kan vende tilbage til den samme flaske vin, som man har forelsket sig i år efter år, da man altid kan være sikker på at den smager som man husker den – og som man elsker den.

Nu hvor du er blevet lidt klogere på mousserende vin, kunne det måske være en idé at prøve lidt forskellige af denne vin for at finde din favorit. Vi anbefaler at du prøver en dansk mousserende vin fra Modavi.