Forskning, fabrikker og festligheder: ballonens magiske historie

Balloner er en af de mest afholdte festartikler i dag, og det er svært at forestille sig en fødselsdag, et baby shower eller et jubilæum uden de farverige, svævende anordninger. Men selvom vi i dag ynder at købe og bruge balloner, hver gang der er en festlig anledning til det, har ballonen faktisk en lang og interessant historie bag sig.

Traditionelt set er ballonen nemlig slet ikke blevet brugt til fejring og fest, tværtimod har den haft helt andre, lang mere seriøse formål. Vidste du eksempelvis, at opfinderen af ballonen var en britisk videnskabsmand, der forskede i elektromagnetisme? Læs med her og lær mere om ballonens sære, sjove historie – så har du med garanti en interessant fortælling at underholde med til de næste mange fester, du bliver inviteret til!

Balloner i laboratoriet

Den britiske forsker Michael Faraday producerede den første, hjemmelavede gummiballon i 1824, og den spøjse opfindelse skulle bruges til at undersøge forskellige gasarter i hans laboratorium. Ballonen blev lavet ved at placere to gummiplader på hinanden, derefter lægge mel i midten for at forhindre pladerne i at klistre sammen og til sidst forsegle kanterne. Faraday fandt ud af, at når han fyldte ballonerne med brint, var de i stand til at svæve – men han var dog skuffet over, at indholdet blev ved med at sive ud af ballonen.

Balloner som transportmiddel

Balloner fyldt med varm luft eller flydende gasarter har været brugt som flyvende transportmidler siden 1700-tallet. De tidligste flyvninger blev foretaget i starten af efteråret 1783, hvor man sendte forskellige dyr ud på testture, mens de første testflyvninger af mennesker foregik i november samme år

I dag benyttes luftballoner også til transport, men det er ikke grundet ballonens praktiske transportmæssige egenskaber. Tværtimod er der mange, der tager en tur i en luftballon for at opleve smukke udsigter og se store eller svært tilgængelige landskaber oppefra. Der findes forskellige slags luftballoner, der benyttes til forskellige formål. En ballon uden strøm rejser helt efter vindens retning, mens en ballon, der har en motor til at drive den, kaldes en ’dirigerbar ballon’ eller et luftskib.

Balloner som festdekoration

De fleste af os almindelige mennesker kender nok bedst ballonen som et næsten uundværligt inventar til festlige begivenheder. Også her findes der dog mange forskellige balloner, som kan benyttes til en lang række forskellige anledninger, og hver især har særlige egenskaber og kvaliteter. Den mest udbredte type er den normale elastiske, men billigere type, der kan blæses op med munden og fås i almindelige supermarkeder.

Hvis du leder efter en lidt mere festlig og imponerende ballon, skal du måske kigge på folieballoner. Disse er en smule dyrere, men kan til gengæld designes i tekst, farver og størrelse, så ballonen kan få helt det perfekte udtryk til din fest.