3 gode råd til at øge dit barns selvtillid

Vi vil alle vores børn det bedste, men nogle gange kan der måske også gå for meget hønemor eller hønefar i den derhjemme. Man vil gerne have, at barnet vokser op og bliver et selvstændigt individ, men man vil heller ikke nægte barnet støtte og hjælp, når det har brug for det. Balancen er svær, og derfor har vi her samlet 3 gode råd til, hvordan du kan øge dit barns selvtillid uden at overlade de små poder helt til sig selv. 

Succesoplevelser er vejen frem

Hvis dit barn har svært ved noget, kan det være fristende at give efter og forsøge at skærme barnet fra nederlaget ved simpelthen at undgå den gældende aktivitet. Dette er dog en rigtig dårlig ide, når det handler om at opbygge barnets selvtillid. 

Du kender det helt sikkert også fra dig selv. Hvis du har lagt en masse kræfter i noget, du har svært ved, og pludselig så fungerer det bare. Det er den bedste følelse i verden, og den må du ikke frarøve dit barn. Derfor er det vigtigt, at du i stedet støtter barnet i at blive ved med at prøve.

Har dit barn eksempelvis svært ved nogle af fagene i skolen, kan du forsøge at støtte det ved at sidde i mange timer og hjælpe dem med lektierne. På den måde viser du, at det er helt okay, at det tager lang tid, og at du er der til at hjælpe. Det er dog ikke alle, der har mulighed for at lægge de tidsmæssige ressourcer i den slags hjælp, og her kan det være gavnligt at betale sig fra kvalificeret lektiehjælp. Hvis du vil vide mere om lektiehjælp, så klik her.

Vis dit barn tillid

Selvom det kan være svært at slippe tøjlerne med sine børn, så er det vigtigt at vise dem, at du har tillid til dem og de beslutninger, de træffer. Hvis mor eller far hele tiden tager beslutninger for én eller kritiserer barnets beslutninger, vil det skade barnets selvtillid. Dette sker, fordi der dannes et indtryk af, at barnets egne beslutninger ikke er rigtige eller gode nok. 

For at undgå dette må du vise dit barn, at du er tryg ved deres dømmekraft og lader dem træffe deres egne valg. Selvfølgelig er der en grænse, for børn tænker ikke altid lige så langt som voksne og kan derfor træffe nogle uhensigtsmæssige beslutninger. Men det er også okay nogle gange. Så længe det er forholdsvist harmløst, så lad barnet begå fejlen, og vær der så for dem, når de har brug for hjælp bagefter – uden at dømme.

Det er ikke ligegyldigt, hvordan du taler til dit barn

Det kan være fristende som voksen, når man står med sin ægtefælle og sine børn, at tale hen over hovederne på børnene, fordi der lige skal aftales voksenting. Dette er dog rigtig dårligt for barnets selvtillid, da det skaber et ‘dem’ og ‘os’.

Når barnet er i rummet er det mest hensigtsmæssigt at inkludere det i de samtaler, der foregår, så det føler sig som en ligeværdig part i familien. Voksensnakken kan foretages, når barnet ikke er til stede.