Sådan energioptimerer du

Mange danskere kan have en interesse i at energioptimere. Her kommer nogle tips til, hvordan man finder ud af, hvad der kan svare sig inden for energioptimering.

Energislugerne

Der er mange måder at spare energi på, men et af de steder, hvor der kan være en betragtelig besparelse, er boligens varmeforbrug. Her kan man se på, om taget trænger til udskiftning, om isoleringen er tilstrækkelig, og om vinduerne stadig er tætte. En termografisk undersøgelse kan vise, hvor i huset der er et større varmetab, så man får en bedre ide om, hvor det bedst kan svare sig at sætte ind med nogle energiforbedrende ændringer.

Hvis man finder ud af, at ens bolig trænger til både isolering og nye vinduer, og man har planer om at blive boende i sit hjem i mange år endnu, vil det som regel kunne betale sig at foretage en større investering i at få et mere energirigtigt hjem. Både udskiftning af vinduer og efterisolering kan være en bekostelig affære, som tager nogle år at tjene sig ind, men til gengæld vil man allerede fra dag et kunne mærke en forbedring, og den forbedring vil man fortsat få glæde af de næste mange år.

De små ændringer i forbrugsmønster

Hvis man har mange apparater, som står på standby, kan man reducere sit strømforbrug ved at huske at slukke for disse på kontakten. Det kan være et fjernsyn eller en computer, der altid står på standby, fordi folk går fra den uden at lukke helt ned. For en familie med en del elektronik kan denne øvelse være ganske sund. Ikke alene vil man spare penge på denne måde, men man sparer også hele samfundet for et unødvendigt energiforbrug.

De få undtagelser

Der er naturligvis nogle få undtagelser, hvor energioptimering ikke kan svare sig. Hvis man for eksempel har planer om at flytte, vil det formentligt ikke være lønsomt at skifte alle vinduerne ud. Dels er udskiftning af vinduer en økonomisk tung post, som tager flere år om at tjene sig hjem. Dels kan man risikere, at det får en negativ effekt på hussalget. Hvis man vælger at skifte vinduerne, vælger man jo også, hvordan de nye vinduer skal se ud, og en mulig køber er måske ikke enig i valget. Derfor er det bedre at lade køber om at vælge, hvordan han eller hun mener, husets nye vinduer skal se ud.

Hvad angår strømforbrug, kan nogle ældre mennesker have en fordel i at lade noget lys stå tændt. Hvis ens syn er blevet dårligt, kan det være rart med noget ordentligt lys, som gør, at man kan se uden først at skulle gå en omvej ud i mørket for at nå kontakten. Det kan være, det tændte lys kan spare den ældre for et brækket lårben.