Sådan får du en flot og ensartet hæk

Når vinteren er forbi, og foråret og sommeren banker på, er det tid til at tilbringe mere tid i haven. En hæk bliver ofte forbundet med privatliv i haven. Men er du en af de mange danske husejere, der år efter år sukker efter en flot og ensartet hæk, fordi din egen er fyldt med huller og skæv?

Måske er din hæk gammel, og derfor kan tiden også være medvirkende til at få din hæk til at se ussel ud. Derudover kan det for mange være en mere eller mindre uoverskuelig opgave at gå i gang med beskæring af hækken. Men bare rolig. I dette blogindlæg får du tips til, hvordan du kan komme gennem sommeren med en tæt og flot hæk, der vil gøre dine naboer misundelige.

Tre faldgruber ved beskæring af hækken

Alt for mange finder blot hækklipperen eller -saksen frem og glemmer at sætte sig ind i, hvordan hækken skal beskæres. Derudover er hækklipning ikke noget, du bliver mester i ved første forsøg. Der er tre typiske faldgruber i forbindelse med beskæring af hækken, som du skal være opmærksom på:

  • Først og fremmest skal du sørge for at klippe nok af hækken. Rigtig mange undervurderer, hvor meget en hæk vokser, og derfor bliver den for høj og bred.
  • For det andet har mange en tendens til at klippe hækken bredere foroven end forneden. Faktisk skal du klippe lige omvendt. Hækken skal være bredest forneden og smallest foroven. På den måde får hækken en form, som gør den mere modstandsdygtig over for vinterens sne.
  • For det tredje kan du hurtigt komme til at klippe toppen af hækken ujævnt, da hækklipperen eller -saksen kan være svær at kontrollere.

Klipning af hækken handler også om teknik. For at få hækken så lige som overhovedet muligt skal du blot gøre noget så simpelt som at træde tilbage for at tage et øjemål. Er du knap så rutineret, kan du spænde en snor ud, du kan klippe efter. Klip i en bevægelse, der går nedefra og op. Klipper du oppefra og ned, risikerer du, at de afklippede grene sætter sig i det stykke af hækken, du mangler at beskære.

Start altid med siderne, og gem hækkens top til sidst. Har du den mest velkendte hæk, ligusterhækken? Så er det nødvendigt at beskære hækken to gange om året, da denne hæktype vokser sig lang. Derimod vokser en bøgehæk mindre og kan nøjes med en årlig beskæring.

Beskær hækken på det rigtige tidspunkt

Beskæring af hæk er ikke kun et spørgsmål om teknik. Tidspunktet for, hvornår du finder haveredskaberne frem, er også afgørende for at få en pæn hæk. Hvornår hækken skal beskæres, afhænger blandt andet af, om den er plantet ved et fortov eller en vej.

Er det tilfældet, skal du som regel klippe den i juni, så den ikke generer forbigående og -kørende. Klipper du den tidligt på sommeren, må du også forvente, at hækklipperen skal findes frem igen et par måneder senere. Derudover har hækkens alder en betydning for tidspunktet. Er hækken nyplantet, skal du lade den vokse op i den ønskede højde. Siderne kan du derimod beskære årligt, så hækken ikke bliver for bred.

Giv hækken førstehjælp

Har du en gammel og hullet hæk, som ikke længere giver dig noget privatliv? Så kan du give hækken førstehjælp ved at plante nye hækplanter, der kan dække hullerne og gøre hækken tættere. Er det helt grelt, kan du beskære hækken kraftigt og klippe den ned til cirka fem centimeter. Efterfølgende skal du give den nogle år til at gro. På den måde er der god mulighed for at få en tæt og pæn hæk, uden du skal investere i helt nye hækplanter.