Sådan tager du bedre fotos og video

Fotografier er en stor del af manges hverdag. De bruges som minder, dokumentation, underholdning om som huskesedler i et hav af former og farver. Om du så er foran eller bag kameraet er det stort set umuligt at benægte den rolle fotografiet har. Derfor er det også vigtigt at kunne tage gode fotos, samt at vide hvordan man bruger sit kamera. I denne artikel er et par råd til, hvordan du kan tage bedre billeder og video, så du kan dokumentere verden omkring dig og menneskene i den. 

Tænk på udstyret

Når det gælder fotografi er motivet på sin vis det vigtigste element, men når det er sagt er det også alfa og omega at have udstyret i orden. Specielt hvis du har fotografi som en seriøs hobby eller en fuldtids tjans. Uden ordentligt udstyr kan fotos og videoer være af dårlig kvalitet og blive uskarpe og kedelige, og på den måde ikke leve op til kvaliteten af det øjeblik man forsøger at indfange. Hvis du for eksempel skal fotografere i mørke omgivelser, eller i situationer hvor billedet skal stå helt skarpt og kameraet ubevægeligt, kan det betale sig at investere i belysning og stativer. Der findes mange forskellige mærker, for eksempel manfrotto, der har et stort udvalg af alt fra skærme og belysning til diverse stativer. Udover at være sikker på udstyrets kvalitet i sig selv er det også vigtigt, at du lærer dit udstyr at kende, både kameraet, stativer og lamper, så du kan få mest ud af det. 

Vær kreativ

Når du har styr på dit udstyr kan du mere sikkert kaste dig ud i at fotografere, og samtidig stole på at kvaliteten er i orden. På den måde har du friheden til at være kreativ og tænke ud af boksen. Dette er nemlig et afgørende element, hvis du vil lære at tage bedre fotos og video, der fanger din omverden på en spændende måde. Du kan for eksempel lege med elementerne i dit foto, og være opmærksom på, hvordan motiver står i forhold til hinanden og hvordan lys og skygger bliver en del af billedet. Du kan også prøve at gå efter et tema for at udfordre dig selv, og forsøge at, for eksempel, have farven grøn med i alle dine billeder i en periode. Sådan nogle øvelser får dig til at tænke ud af boksen og væk fra det traditionelle, pænt opstillede og centrerede foto. 

Husk at øvelse gør mester

Et sidste råd er at øve dig så meget som muligt. De færreste dygtige fotografer tog perfekte billeder helt fra starten, og derfor er det vigtigt at huske, at det kræver øvelse. Om du så kun tager billeder af dit barnebarn eller din kat på din smartphone kan du altid øve dig og lære nye ting om dit kamera. Derfor er det det værd at sætte tid af til at lære dit kamera bedre at kende, om det så er en telefon eller et spejlreflekskamera, og lege med dets indstillinger og funktioner.