Sådan slipper du af med en husmår

En husmår har nemt ved at finde vej ind i hjemmet – især når det er koldt udenfor. Den har nemlig ikke brug for den store plads for at finde vej ind, faktisk kun et hul på størrelse med et almindeligt æg. Hvis du f.eks. har en skæv tagsten eller en ventilationskanal uden gitter, kan en mår sagtens finde vej ind i din bolig – og det er absolut ikke en velkommen gæst.

Du er ikke i tvivl, når du har besøg af en mår. En husmår spreder nemlig en kraftig og afskyelig stank omkring sig, hvor end den går hen med sine ekskrementer og urin. Der følger ofte også en rådden lugt med fra de byttedyr, som måren ikke får spist op – og så kan måren også godt lide at bide og kradse i isoleringen. Måren er desuden aktiv om natten, og du vil derfor opleve kraftig larm i de tidlige morgentimer og vil uden tvivl blive forstyrret i din skønhedssøvn.

Hvis du oplever alt dette, er det på tide at tænke over, hvordan du kommer husmår på loftet til livs. Vi har her samlet tre gode råd til, hvordan du kan slippe af med uønskede mår på loftet.

Mårfælde

I de fleste jagtforretninger kan du købe en mårfælde, som du kan stille op, hvor måren færdes. Det bedste sted er ved et buskads eller langs en hæk. Du lokker bedst måren med et hønseæg med et lille hul. Du kan f.eks. lægge nogle æg forskellige steder nær huset, så måren lettere lader sig lokke af ægget i fælden. Når du har fanget en mår, skal du køre den meget langt væk og slippe den fri. En mår kan nemlig finde hjem over store afstande.

Stærkt lugtende stoffer

Måren bryder sig ikke om stærkt lugtende stoffer som naftalin og hjortetakolie. Det kan derfor skræmme en ubuden gæst væk, hvis du hælder lidt af disse stoffer ud ved mårens opholdssted. Vær dog opmærksom på, at måren er ret hårdfør og i mange tilfælde kan vænne sig til stanken – og så skal du også lige huske på, at du jo også selv skal holde stanken ud.

Ultralydsapparat

Der er ulemper ved de fleste råd til bekæmpelse af mår, men det er faktisk ikke tilfældet, når du benytter dig af et ultralydsapparat som f.eks. Gnaversirenen. Gnaversirenen udsender nemlig en højfrekvent lyd, som stresser måren og sender den på flugt fra dit hus og sørger for at den heller ikke kommer tilbage. Du skal altså ikke foretage dig andet end at sætte gang i apparatet oppe på loftet og så gør den hele arbejdet for dig. Du bliver ikke generet af den, og det gør hunde og katte heller ikke. Det er derfor den bedste måde til at slippe af med uønskede besøg af mår på loftet.