To nemme og effektive elgulvvarme-løsninger

Elgulvvarme er en af de mest effektive varmekilder til dit hus. Det er faktisk den opvarmningsmetode, der fordeler varmen bedst i rummet, og så er det faktisk både forholdsvis billigt og nemt at installere. Det kan nemlig lægges oven på et eksisterende gulv. Der er altså masser af gode grunde til at installere elgulvvarme – og vi gennemgår her to forskellige metoder med produkter fra Heatcom, som du kan klare helt selv derhjemme, hvis du har skruet hænderne godt på.

Elgulvvarme med varmekabler

Varmekabler giver dig en fleksibel løsning til selv at dimensionere din gulvvarme. De kan bruges til stort set alle løsninger, så længe de er nedstøbt i beton, fliseklæbet eller lignende – og det kan derfor bruges til alle gulvtyper, uanset om der er tale om trægulv, fliser eller noget helt tredje. Varmekabler fra Heatcom findes i to tykkelser, nemlig 3 mm og 6 mm, som passer til hvert sit formål.

Varmekabler på 3 mm benyttes når byggehøjden er en udfordring, idet de kan lægges på et færdigstøbt gulv. Herefter overhældes kablet med flydespartel og afsluttes med f.eks. klinker eller fliser. Varmekablet kan dog også lægges direkte i fliseklæbet. Det er en nem og hurtig løsning.

Varmekabler på 6 mm kan bruges både til lavt byggende gulvvarme på eksisterende gulve og til nyetablerede gulve – men de bruges typisk til nybyg og renoveringsopgaver, hvor gulvet skal brydes op. Kablerne skal nemlig her nedstøbes i betongulvet. De er derfor også en god løsning til frostsikring af ramper og indkørsler.

Du finder det rette varmekabel således: I første omgang skal du finde ud af, hvilen effekt W/m2, du ønsker, enten 100 W/m2 eller 150 W/m2. Førstnævnte bruges ofte til almindelige værelser, imens sidstnævnte bruges til badeværelser. Når du kender effekten, skal du gange den med rummets størrelse. Når du kender dette tal, kan du så finde et varmekabel med den udregnede W. Hvis du f.eks. ønsker 150 W i et rum på 5 m2, får du 750 W total. Hvis du vælger et 6 mm kabel med 18 W/m, skal du bruge et kabel mellem 37 og 46 meter.

Elgulvvarme med varmemåtter

Varmemåtter er generelt en effektiv varmekilde, som samtidig er meget nem at installere. De kan nemlig installeres under alle gulvtyper, uanset om der er tale om parketgulv, laminatgulv eller fliser/klinker. Det er en god løsning, når man gerne vil have gulvvarme, men ikke ønsker at den fylder for meget i højden. Varmemåtterne fra Heatcom er nemlig udført med 3 mm varmekabler og fylder faktisk kun 5 mm færdigt installeret i byggehøjden.

Varmemåtterne findes i to forskellige wattydelser, nemlig 100 W/m2 og 150 W/m2. Førstnævnte er velegnet til stuen, soveværelset, entre og bryggers, imens sidstnævnte er ideelt til badeværelset. Varmemåtterne findes i flere forskellige størrelser, og den rette størrelse til dit behov finder du ud fra rummets størrelse. Når du skal finde størrelsen, skal du tage rummets størrelse og trække 10 % fra, da måtterne ikke skal lægges helt ud til væggen – og så skal du også trække arealer med fast inventar som f.eks. køkkenskabe fra. Varmemåtten lægges i betonproduktet, og man installerer den ved at rulle måtten fra væg til væg og så vende måtten og rulle den tilbage. Man skal her være opmærksom på afhærdningstiden på betonproduktet, da man ikke må tænde for varmemåtten i denne periode. Varmemåtten styres så af el gulvvarme termostater, så du altid selv kan styre varmen ligesom med en radiator.