Sådan skaber du et godt arbejdsmiljø

Det er de ansatte, der er altafgørende for at man som ejer af en virksomhed får succes. Det handler bl.a. om at hyre de rigtige ansatte og naturligvis også at få disse til at arbejde godt sammen. Det er her chefens ansvar at bidrage til at skabe et miljø, som de ansatte trives i, så de kan udføre deres arbejde og føle sig både motiverede og værdsatte. Vi har derfor her samlet nogle tips til dig, der gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø for dine ansatte, der fostrer kreativitet og produktivitet.

Skab gode fysiske rammer

Første skridt i at skabe et godt arbejdsmiljø er at skabe nogle gode fysiske rammer for dine ansatte. Det kan betyde et større fokus på kontorindretning i form af bl.a. belysning, luft og møbler til kontoret. Dårlig belysning kan f.eks. give trætte øjne og hovedpine, og det er derfor en god idé at prioritere naturligt og varmt lys, som kan reguleres med bl.a. gardiner og lysdæmpere. En mangel på frisk luft kan bidrage til træthed, og det kan afhjælpes med en daglig udluftning på kontoret eller en pause udenfor. Sidst men ikke mindst kan dårlige kontormøbler også skabe smerter og ømhed for den enkelte – specielt ved stillesiddende arbejde. Det er derfor en god idé at investere i behagelige og ergonomiske kontormøbler. Det er alle sammen ting, som kan bidrage til et bedre arbejdsmiljø.

Bevar det gode mentale arbejdsmiljø

Det kan være svært at udføre i praksis, da man kun svært kan tolke sine medarbejderes psykiske tilstand. Der er dog nogle ting, man kan gøre for at sætte fokus på at bevare et godt mentalt arbejdsmiljø. Man kan f.eks. opfordre til at gøre de ansatte til et team med teambuilding-øvelser eller fællesarrangementer uden for arbejdstiden. Det kan ryste de ansatte sammen og skabe venskaber, som kan sørge for at de ansatte bliver bedre til at arbejde sammen til dagligt.

Anerkend de ansatte

Det er meget vigtigt at anerkende de ansatte for deres hårde arbejde. Det kan gøres på mange måder med bl.a. firmagaver eller blot ros til den enkelte medarbejder. Det viser nemlig, at du værdsætter deres hårde arbejde og giver dem også motivation for at bibeholde et vist arbejdsniveau. Det skaber både loyale og produktive medarbejdere, og det er noget, der kan ses på bundlinjen.