Styrk trivslen i åbne kontormiljøer

Der er ganske få lande som i Danmark, hvor virksomheder benytter sig af storrumskontorer. Vi har taget det populære koncept til os og nyder at arbejde i det åbne miljø med udsyn til alle vores gode, dygtige kollegaer.

Det store åbne kontor kræver dog en særlig erhvervsindretning, da det er vigtigt at holde fokus på lyd, forstyrrelser og andet, som påvirker trivslen.

Planlæg

Når der planlægges at etablere et storrum, bør der være stor fokus på at designe det optimale indeklima for alle medarbejdere.

Det optimale indeklima skal naturligvis være funktionelt. F.eks. har mange storrum de såkaldte ’flyvepladser’, hvor man ikke har et fast sted at sidde ned, men altid er frit stillet til at sætte sig ved at andet skrivebord fra dag til dag. Den idé er god, men det kræver, man har rulleskuffer med lås til sine ting, ligesom en docking-station er nødvendig for at hurtigt tilkoble sin bærbare og være i gang med dagens arbejde.

Ligeledes er lydkulissen meget vigtig. Her handler det selvfølgelig om, at der skal tænkes i zoner og indkøbes erhvervsinventar, der fanger lyden, så den ikke kastes i lokalet og skaber uro og koncentrationsbesvær.

Det kan være svært at tilgodese alle, når man planlægger kontorets indretning. Derfor skal man som minimum sørge for, der også er stillezoner – gerne aflukkede og afskærmede – til medarbejdere med behov for at koncentrere sig særligt.

Udvis respekt

Sidder man mange mennesker samlet, er det vigtigt, der er klare spilleregler. F.eks. koster daglige forstyrrelser meget produktivitet, da man hele tiden skal finde tilbage i sit flow.

Man kan købe hjælpemidler som små dioder med lys, der indikerer om man må forstyrres eller ej, men det er de sociale spilleregler, som giver det største udslag. Derfor er det vigtigt, at man er enig om tingene og husker at passe på lydniveau og forstyrrelser.

Gør det lækkert

Øjet skal naturligvis også forkæles, når arbejdspladsen indrettes. Det stimulerer og hjælper os med at finde til rette, når vi er i miljøer, vi kan lide. Det er godt for effektiviteten og kommer dermed også virksomheden til gode.

Desuden er der en stor signalværdi i at have lækre og funktionelle lokaler. Det fortæller nemlig ikke bare besøgende, der er tale em en seriøs virksomhed, men viser de ansatte, der bliver taget godt vare på dem.