12 % af befolkningen lider af paradentose – er du en af dem?

12 % af befolkningen lider af paradentose – er du en af dem?

Paradentose er en folkesygdom, som de fleste kommer til at få på et tidspunkt i deres liv. Faktisk estimeres det, at cirka 12% i Danmark lider af paradentose, og mange af dem ved faktisk ikke, at de går rundt med sygdommen.

Hvad er det?

Paradentose betegnes også som “de løses tænders sygdom”, da løse tænder er en almindelig konsekvens i de tilfælde, hvor folk får paradentose.

Parodontose er en betændelsessygdom, hvor tandkødet har været i betændelsestilstand i længere tid uden behandling. Når en betændelse i tandkødet får lov til at være der ubehandlet, kan betændelsen sprede sig til den knogle, tandroden sidder fast i. Når sygdommen raser, vil knoglen langsomt blive “ædt op” af betændelsen, hvilket resulterer i de løse tænder.

Hvornår får man det?

Paradentose betegnes som en voksensygdom, da de fleste begynder at opleve sygdommen i midten af 30’erne.

Hvis man får paradentose som ung, kan det være fordi, man har en særlig aggressiv form for paradentose, hvor fordærvelsen af knoglen går hurtigere end normalt. Det kan betyde ekstra behandling, hvis man har denne form for paradentose. I nogle tilfælde kan antibiotika endda være nødvendigt.

Hvordan føles paradentose?

Men hvornår skal man gå til tandlæge? Selvom sygdommen betegnes som “de løses tænders sygdom”, så er det først langt henne i sygdommens proces, at tænderne mister deres greb.

Det første tegn på paradentose er ømhed og blødning i tandkødet, fx ved tandbørstning, eller hvis man fortærer noget.

Der er mange, der går rundt med sygdommen i lang tid uden at gøre noget ved det. Dette gør kun sygdommen værre, og giver den tid til at udvikle sig. Da de første symptomer for det meste vil vise sig som milde, er det vigtigt, at du går til tandlægen, hvis bare du begynder at bløde fra tandkødet.

Det er kun tandlægen, der kan stille diagnosen om paradentose.

Tandlægen, trods sit erhverv, kan også have svært at identificere paradentose med det blotte øje. Han eller hun skal derfor måle patientens tandkødslommer for at afsløre, om disse er mere end 3 millimeter dybe. Hvis det er tilfældet, så tolkes det som et begyndende tegn på paradentose.