Derfor påvirker immobilitet hele kroppen

Vores krop er skabt til at bevæge sig og være aktiv, men hvad sker der hvis du er immobil og ikke kan opfylde kroppens behov for motion? Kroppen kan allerede efter få dage i sengen mærke forandringer af den manglende aktivitet. Derfor er det vigtigt, hvis du har mulighed for det, at røre sig selvom du er syg. En længere periode i sengen skader ikke kunne muskulaturen men også hjertet, kredsløbet, huden og fordøjelsen. Nogle har dog ikke mulighed for at røre sig grundet skader eller sygdom. Noget som kan afhjælpe og forebygge nogle typer af immobilitetsproblemer, er et exoskelet. Et exoskelet er et motoriseret mobilitetshjælpemiddel, som kan støtte de kropsdele, der ikke kan selv.

Musklerne skrumper

Når du ikke bevæger dig, mister du muskelmassen fordi proteinopbygning- og nedbrydning i dine muskler, ikke er i balance længere. Dette resulterer i, at du vil have endnu sværere ved at bevæge dig. Efter fem dage i sengen er udskillelsen af protein fra dine muskler steget med 20-45 procent, som er tegn på, at dit muskelvæv er i gang med at blive nedbrudt. En længerevarende immobilitet kan også være skyld i forandringer i leddet, skrumpning af ledkapsel og forkortning af de omgivende sener og muskler. Det kan senere være svært at rette op på, og leddet vil være funktionsnedsat. Knoglerne tager også skade, fordi balancen mellem opbygning og nedbrydning også her bliver forstyrret.

Konditionen

Konditionen er den maksimale iltoptagelse, din krop kan have. Denne kan trænes ved forskellige aktiviteter som løb. Konditionen kan dog også nedsættes ved at være stillesiddende. Ligesom andre dele af kroppen tager skade af sengeleje, vil hjertet og kredsløbet efter få uger være ekstremt nedsat. Din iltoptagelse bliver nedsat med hele 10 procent efter få uger, og bagefter vil den falde med yderligere 5-6 procent pr uge. Dette vil føre til en øget risiko for udvikling af ortostatisk blodtryksfald.