Dette kan du gøre for at passe godt på dit syn

Kvinde med flotte øjne

Langt de fleste tror, at det ikke er muligt at gøre noget for at holde sine øjne sunde og raske. Til trods for, at det er en udbredt forståelse, at det ikke er muligt at gøre noget for sine øjnes sundhed, så er det ikke sandt. Tværtimod er der faktisk flere ting, man kan gøre.

1. Få lavet en synsprøve fra tid til anden

Det kan kraftigt anbefales, at du får dine øjne tjekket regelmæssigt hos en optiker. Det er især vigtigt, at du går til en optiker, hvis du oplever synsproblemer. Er det tilfældet, er der nemlig behov for, at du får nye briller eller kontaktlinser.

Er du på det seneste begyndt at knibe øjnene mere sammen for at kunne læse noget på computerskærmen, kan det være et tegn på, at du f.eks. skal forbi en optiker i Køge, hvis du altså bor i Køge eller omegn. Ignorerer du dette, kan det faktisk føre til både spændingshovedpine og træthed i hoved og øjne.

2. Hold dig fra cigaretterne

Du er næppe i tvivl om, at rygning ikke er sundt for dig. Hvad mange dog ikke er klar over er, at det også kan forårsage skader på øjnene. Røgen fra cigaretterne kan nemlig skade de små blodkar i øjet, hvilket øger risikoen for at udvikle øjensygdomme.

Blandt andet udsætter rygere sig selv for en øget risiko for at udvikle øjensygdomme såsom grå stær. For at mindske risikoen for dette bør du gøre dig selv den tjeneste at kvitte smøgerne. Det vil selvsagt også gavne dit helbred på anden vis.

3. Brug solbriller

Det er vigtigt, at du beskytter dine øjne mod solen. Den ultraviolette stråling, der udsendes af solen, er ikke blot hård mod huden, men også mod øjnene og øjenomgivelserne. Derfor er det afgørende, at man beskytter sig bedst muligt mod dem.

Gør du ikke en indsats for at beskytte dine øjne og øjenomgivelser, kan det resultere i skader i øje og på øjenlåg. I værste fald kan det resultere i hudkræft på øjenlågene. Skinner solen, gør du derfor klogt i at huske et par solbriller, når du træder ud ad døren derhjemme.

4. Spring ikke over grøntsagerne

At sørge for at spise bønner, broccoli og spinat er ikke blot godt for kroppen, men gavner også dit syn. Derfor anbefales det naturligvis, at du får integreret dette i din diæt.

En amerikansk undersøgelse har vist, at indtager du store mængder C- og E-vitamin samt mineralerne zink og kobber, vil det bremse udviklingen af forskellige former alderspletter. Det samme gør sig gældende for stoffet lutein.