Få hjælp til at komme af med stofferne

Tusindvis af danskere ryger fra tid til anden hash. For mange er hash en ting de gør engang imellem til fester eller når de skal have noget der virkeligt får dem til at slappe af, mens hash for andre er en afhængighed der udvikler sig til et decideret misbrug. Hash er nemlig et yderst vanedannende stof som er meget psykisk afhængighedsskabende. For dem der har et hashmisbrug, kan det derfor godt være en afhængighed, som kan være meget svært at komme af med. Dette betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre, hvor mange heldigvis formår at lægge misbruget bag sig, hvis blot de tør række ud af hjælp.

Ræk ud efter hjælp

For mange kan hash virke afslappende og delvist ufarligt. Dette er dog kun lige indtil de bliver ramt af en hashpsykose, hvilket trigger følelsen af paranoia og psykisk ubehag. Oplever du dette, er det en god ide at gå i behandling snarest muligt, inden følelsen bliver permanent. Der findes i dag en lang række tilbud, hvor du kan få hjælp til at komme af med dit hashmisbrug. Her findes der behandlingscentre, læger og eksperter, som kan hjælpe dig med at arbejde med dit misbrug. Et hashmisbrug kræver ikke nogen indlæggelse, hvortil du sagtens kan være i behandling, alt imens du passer din almindelige hverdag.

Inddrag familien

Alt erfaring viser, at det er nemmest at bekæmpe et misbrug sammen med andre. Vær derfor ikke bange for at inddrage din familie eller dine venner, så du har nogle at støtte dig op ad i dit afvænningsforløb. For det bliver helt sikkert svært at slippe hashen, og du vil mange gange opleve en trang til at begynde at ryge igen. Her er det vigtigt, at du har nogle som kan være med til at minde dig om, hvorfor du gik i behandling i første omgang, og nogle der kan støtte dig gennem hele processen samt bakke dig op, når du har det allersværest.

Hash er nummer et gateway drug

Når hash bliver omtalt som værende farlig, er det ikke kun på grund af de psykoser det kan medføre. Hash er nemlig samtidigt det førende gateway drug, hvilket betyder, at det er den form for stoffer, som hyppigst leder over i et større misbrug. For mange starter en hashmisbrug derfor også gennem at vedkommende bare skal prøve at ryge det en enkelt gange til en fest. Senere bliver hashrygningen mere normal i hverdagen, før flere på et tidspunkt vælger at kaste sig ud i at prøve noget der er lidt stærkere. Mange af dem der ender med at sniffe kokain, tage ecstasy, amfetamin eller andre hårde stoffer, startede således med hash. Det er derfor en god ide at søge hjælp allerede på dette stadie, før afhængigheden udvikler sig.