Gå til Psykolog? Hvordan kommer man i gang?

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med LIFEWORK psykoterapeut, der har base i Odense. Du kan besøge deres hjemmeside på https://www.lifework.dk/.

Det er slet ikke unormalt, hvis man bokser med tanker og følelser eller generelt har det svært ved at navigere i livet. Mange har det endda psykisk dårligt, og oven på snart et år med sociale restriktioner på grund af COVID-19, er der mange, som er havnet i en svær situation. Løsningen kan derfor være at opsøge en psykolog.

Det kan du bruge psykologen til

Der kan være adskillige grunde til at opsøge en psykolog. Mange gange sker det, hvis man har været udsat for et traume, men det kan også skyldes angst eller flere andre årsager. Det kan f.eks. også være, at man opsøger en psykolog på baggrund af dårligt selvværd, problemer i sit parforhold eller andet.

Det vigtigste er, at man forstår, der ikke er noget facit eller nogen gylden regel for, ”hvor ramt man skal være”, før man kan henvende sig og få hjælp.

Hvor finder jeg en psykolog?

Det at finde en psykolog er ikke som at spørge sit netværk, hvor man finder den bedste maler eller kinesiske restaurant. Der er tale om et noget mere privat område, hvorfor man typisk gerne vil være diskret.

Hvis du er ung, kan du ofte undersøge, om der er tilknyttet en psykolog til dit uddannelsessted. Nogle steder vil der være mulighed for at søge direkte kontakt, andre steder er det normalt, at du først taler med en studievejleder, lærer etc. som så kan henvise dig.

Hvis du ikke er på en uddannelsesinstitution, kan du lede efter en lokal psykolog ved at undersøge dine muligheder på internettet. Her kan du finde frem til privatpraktiserende psykologer. Du kan også blive henvist af din læge eller undersøge om der er psykologhjælp i din kommune.

Når først du har en henvisning eller har fundet en psykolog selv, er det blot at få en tid dertil. Du skal være opmærksom på, at hvis det er nyt for dig, kan det kræve en smule tilvænning og være hårdt at åbne op omkring ting, du føler dig sårbar omkring at tale om. Heldigvis er en psykolog trænet i dette, så dialogen bliver åbnet og der bliver taget fat i problemerne eller de strukturer og tankemønstre, der sætter ulykkelige spor hos dig.