Gode råd til at opnå en bedre søvnkvalitet

Kvinde sover

Hvis du ikke føler dig frisk, når du vågner om morgenen, er det ikke sikkert, at det er et tegn på, at du sover for lidt. Det kan i lige så høj grad været et bevis på, at din søvnkvalitet simpelthen er for lav.

Oplever du dette, er det vigtigt at gøre noget for at lave om på det. Her er der flere tiltag, du kan benytte dig af, hvilket du kan læse mere om herunder.

1. Stå op på samme tidspunkt hver dag

Det er vigtigt, at du har en god rutine. Din krop har et indre ur på 25 timer (i stedet for 24 timer), der bliver nulstillet hver dag, når man står op. Derfor skal du sørge for, at du står op på samme tid hver dag, uanset om det er weekend eller hverdag.

Hertil skal du også holde fast i denne rutine, selvom det skulle ske, at du kommer for sent i seng. Hvis du bryder med din rutine, vil det forstyrre kroppens indre ur.

2. Sov ikke om dagen

Det kan være rart med en lur i løbet af dagen, men sover du ikke godt om natten, er det vigtigt, at du afholder dig fra at tage en lur, når du kommer hjem fra arbejde eller skole.

Hvis du sover en eller to timer midt på dagen, vil det være tid, du tager væk fra din nattesøvn. Dermed risikerer du, at din søvnkvalitet bliver forringet, og at du kan vågne i løbet af natten.

3. Brug kun sengen til at sove

Der skal helst være en slags refleks, så man straks falder i søvn, når man ligger i sin seng. Er det ikke tilfældet, kan det medføre, at man ligger lang tid uden at kunne sove, hvilket kan stresse kroppen.

Som følge af dette kan du ende med at forringe kvaliteten af din søvn. For at undgå dette, bør du derfor ikke bruge sengen til andet end at sove og til samvær.

4. Drik ikke kaffe, te eller cola om aftenen

Det er vigtigt, at du afholder dig fra at drikke kaffe, te eller cola om aftenen. Fælles for alle tre ting er nemlig, at det har et indhold af koffein, der virker både opkvikkende og stimulerende.

Insisterer du på, at du skal have en eller flere af disse ting om aftenen, er det vigtigt at vælge koffeinfri varianter af dem.

Føler du ikke, at noget af dette hjælper, kan der være behov for søvnproblemer behandling hos f.eks. en psykoterapeut. Det kan nemlig ikke udelukkes, at det er noget mentalt, der er årsag til, at du ikke sover godt om natten.