Gør dit liv sundere med blot en lille ændring i dine kostvaner

vegansk mad

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Efteråret trænger sig på med både blæst, regnvejr og indendørs hygge med venner og familie. Det er tid til simreretter, et godt glas rødvin og lidt færre sommersalater og lækre sommerbær. Efteråret er med andre ord også starten på en sæson af mad, hvor indtaget af kalorier, sukker og fedt med al sandsynlighed er godt med. Men hvad hvis der fandtes en mulighed for at få lidt af det bedste fra begge verdener? Er det muligt både at få lækker mad og samtidig få stillet alle de cravings, som alle hyggestunderne under dit yndlingstæppe i sofaen kan fremkalde?

Vegansk mad – hvad betyder det for min sundhed?

En god måde at forlænge og bevare sommerformen på er at udforske en plantebaseret kost. Den behøver nemlig hverken være kedelig, næringsfattig eller synderligt besværlig. Plantebaseret eller vegansk mad er mad, der er tilberedt uden brug af animalske produkter – og det er der en lang række helbredsmæssige fordele forbundet med. For en plantebaseret kost højner nemlig dit indtag af både kostfibre, vitaminer og proteiner. Samtidig sænker du også dit indtag af mættede fedtsyrer og tomme kalorier.

Er der andre fordele ved en plantebaseret kost?

Vegansk mad er efterhånden kommet på manges tanker, fordi vi er blevet bevidste om, hvor skadelig den animalske produktion er for vores miljø og klima. Ifølge Det Etiske Råd er den mad, vi vælger at spise, et af de steder, hvor vi som forbrugere virkelig kan sætte vores aftryk – og hvor vi virkelig sætter vores klimaaftryk. Ved blot at justere en smule på den mad, vi spiser, kan en almindelig dansker nedsætte udledningen af CO2 med 1,9 ton om året.

Vegansk mad er altså både en kombination af et bedre helbred for dig og miljøet – men hvordan kommer du i gang, hvis du aldrig har prøvet at lave vegansk mad før og gerne vil spise andet end salat og kogte gulerødder?

Hvordan kommer jeg i gang med vegansk mad?

Vegansk mad har et blakket ry for enten kun at bestå af icebergsalat eller være alt for omstændigt at lave for den almene dansker og desuden bestå af dyre ingredienser, der er alt for svære at skaffe. Men vegansk mad behøver slet ikke være så langt væk fra den mad, du allerede kender og elsker. Der er mange passionerede producenter i fødevareindustrien, der ønsker at gøre op med den veganske mads kedelige omtale. For vegansk mad er både spændende og inspirerende at få på sin middagstallerken. Det kan sagtens være nemt, billigt og hurtigt at lave lækker vegansk mad. Hos Gaia har de sat sig for at gøre det nemmere at få mere vegansk mad på de danske middagsborde. Et af deres helt store hit er blandt andet deres svampe-shawarma eller rødbedebøf med rødvinssauce. Du kan selv sammensætte din måltidskasse, så der er rig mulighed for både at prøve noget nyt og velkendt, samtidig med at du får det hele leveret lige til døren – det er da nemt!