Har din nærmeste nedsat hørelse?

Mange mennesker oplever igennem deres liv, at de får nedsat hørelse. Dog ofte uden at bemærke det, da de ikke vil erkende, at hørelsen ikke har været som førhen, eller er uopmærksomme. Hvis erkendelsen kommer frem, vil du kunne opnå en bedre livskvalitet, og erkendelsen vil være guld værd.

Tegn på nedsat hørelse

Der kan være mange tegn på nedsat hørelse bl.a. følgende:

  • Når der stilles spørgsmål, kan en person med nedsat hørelse svare ”ja” eller ”nej” på forkerte tidspunkter bl.a., hvis han/hun misforstår spørgsmålet.

  • En forvrænget hørelse af og til ses fysisk bl.a. ved balancen. Balancen kan derfor være med til at indikere, om en person kan have nedsat hørelse, da balancen bliver forstyrret heraf.

  • Hvis fjernsynet er tændt, kan en person med nedsat hørelse have en tendens til at skrue højere op. Vær derfor opmærksom på dette.

  • Ofte siges ordet ”hvad?”, hvis en person har svært ved at høre. Ved der siges ”hvad?” i mange samtaler, betyder det, du bliver nødt til at gentage dig selv flere gange.

For at komme hørenedsættelsen til bunds, kan høreapparater være en god investering, se mere om phonak her. Til høreapparater findes en masse tilbehør, og du skal huske at vedligeholde høreapparaterne, så de virker bedst muligt.

Som pårørende

Den daglige kommunikation kan være en udfordring, hvis du er pårørende til en person med nedsat hørelse. Dette kan lede til udmattelse og frustrationer, da samtalerne ikke glider let, som tidligere. For mange kan erkendelsen af hørenedsættelsen være svær, og du skal derfor tale i øjenhøjde med vedkommende og virke forstående. Ligeledes virker tanker om høreapparat overvældende, men fortæl personen, at du vil være på sidelinjen hele vejen, og er klar med en hjælpende hånd. På den måde kan personen finde tryghed ved ikke at bekymre sig om de nærmeste i den svære tid med forandringer. Fortæl, at høreapparaterne blot kræver en tilvænning, men efter et stykke tid, bliver de en del af dagligdagen.