Hvad man skal gøre, hvis man har knækket en tand?

Dette indhold er sponsoreret

Hvis man har knækket en tand, skal man først og fremmest finde ro og lade være med at spise for meget. Derefter skal man kontakte sin tandlæge, som kan vurdere, om der er behov for en behandling. Hvis tanden ikke er ødelagt helt, kan den repareres med en fyldning eller en krone. Hvis tanden har et brud ved roden, kan det være nødvendigt at trække den ud.

Kontakt en tandlæge og få hjælp til en knækket tand

En af de hyppigste årsager til at en tand knækker er, at der opstår et brud på tanden. Eksempelvis hvis man er faldet eller har bidt tænderne hårdt sammen. Der er forskellige måder, man kan få hjælp til en knækket tand. Det afhænger af, hvor stort et brud, der er på tanden, og om man har brug for at få den udbedret eller ej, eksempelvis med en tandkrone. Hvis man har et lille brud på tanden, som ikke gør ondt, kan man i nogle tilfælde nøjes med en mindre behandling. Har man et stort brud på tanden, eller et brud der gør ondt, skal man kontakte en tandlæge så hurtigt som muligt. De kan give nogle bedøvelsesmidler mod smerten og eventuelt ordinere antibiotika, hvis der er risiko for infektion i munden.

En tandkrone kan blive nødvendigt, hvis man har knækket en tand

En tandkrone kan også blive nødvendigt, hvis man har knækket en tand. En tandkrone er en kunstig tand, der bliver sat på toppen af en eksisterende tand. Tandkroner bruges også til at dække over rodbehandlede tænder, stort set alle former for misdannelser samt store huller i tænderne. Kroner forbedrer også udseendet og styrken af en svag eller skadet tand. De fleste mennesker vil have brug for en eller flere kroner på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Er det dyrt at få behandlet en knækket tand?

En tand kan knække på mange måder. Det kan ske ved et uheld, men det kan også ske over tid, hvis tanden er svækket på grund af caries eller andet. Hvad det koster at få behandlet en knækket tand, afhænger af skaden. Er det nødvendigt at få lavet en kronebehandling er det ofte dyrere, end hvis man blot skal have en mindre fyldning eller en anden behandling. En tandlæge vil altid kunne lave et prisoverslag på den aktuelle behandling, så man ved, hvor meget det drejer sig om. Det er dog vigtigt at huske på, at tænderne er vigtige, og derfor anbefales det også, at man får dem behandlet, uanset pris. Det er desuden altid en god idé at gå til tandlægen så hurtigt som muligt, for jo længere tid der går, jo mere sandsynligt er det, at skaden vil blive værre.