Mitokondriers betydning for din sunde livsstil

Du ved garanteret allerede, hvor meget træning og sund kost betyder, for din sundhed. Men ved du også, hvad mitokondrier er? Faktisk er det nærmest det vigtigste for din krop overhovedet. Det ændrer dog ikke på, at det er noget, mange ikke har et kendskab til. Denne artikel sætter fokus på, hvad mitokondrier er, og hvad det betyder for dig.

Din kilde til energi

Måske ved du det ikke, for ingen har nogensinde nævnt mitokondrier for dig. Men faktisk er der tale om den absolut vigtigste kilde til energi i dit liv. Det kan godt være, du tænker, at det lyder mærkeligt. For mitokondrier er jo ikke lige et ord, du støder på hele tiden. Det skyldes primært, at det forbindes med mange andre ting. Og dem kender du helt sikkert til.

Mitokndrier leverer energien til din krop. Det kan på mange måder siges, at det styrer dine celler. Det er lidt ligesom, at hjertet pumper dit blod rundt. Mitokondrier lever energi til alle dine celler. Det sker dog ikke udelukkende automatisk, og det er eksempelvis her, træning kommer ind i billedet.

Hvis dine mitokondrier fungerer, så fungerer du også. Det er altså et helt afgørende punkt for, om du er sund og rask. Det er samtidig et afgørende punkt for, om du føler dig tilpas i din dagligdag. Mitokondrier påvirkes dog også, hvis de ikke holdes ved lige. Eksempelvis bliver de svagere med årene, hvilket gør dig svagere. Det gør det selvsagt endnu vigtigere at holde dine mitokondrier ved lige.

For at forklare det med et lille eksempel, kan det siges sådan her. Når håret begynder at falde af, og musklerne svinder med alderen, så skyldes det nedsat funktion af mitokondrier. Heldigvis er der masser af ting at gøre ved den slags.

Træningens effekt

Stort set alle undersøgelser viser, at træning har en positiv effekt på mitokondrier. Det vil sige, at hvis du ofte tage ren tur ned i fitnesscentret, eller du løber ture, er det et plus. Det betyder nemlig, at dine mitokondrier arbejder bedre.

Egentlig er det vel ikke så overraskende. Træning er som bekendt sundt for rigtig mange ting, både mentalt og fysisk. Derfor er det ikke den store nyhed, at det også er det for mitokondrier.

Når dine mitokondrier fungerer bedre pga. træning, holder du dig også sundere. Det får så den effekt, at du har færre skavanker, og altså lever længere. Det er selvfølgelig at trække den lidt til ekstremerne, men sådan fungerer det faktisk.

Mitokondrier forbedres af høj puls

Mitokondrier er altså endnu en rigtig god grund til at træne. Det er efterhånden ret svært at finde gode grunde til at lade være. Dette er dog endnu en rigtig god årsag til at gøre sig umagen: Man bliver ganske enkelt sundere.

Vigtigt at kende sin krop

Generelt set er det vigtigt at kende sin krop. Hvis du forstår, hvordan dine mitokondrier fungerer, kan du også nemmere pleje dem. Det giver sig selv, at forudsætningerne er bedre, når man ved mere.