Hvordan laver du den perfekte middag?

emmamortensen.dk - den perfekte middag

Når du laver mad handler det om en balance mellem smage, og her tænker vi især på 5 forskellige smage som altid skal være til stede i et godt måltid. Disse smage hedder: Surt, Sødt, Salt, Bittert og Umami. Det kreative i madlavningen består, i høj grad af hvordan og fra hvilke råvarer du finder disse smagselementer. I denne artikel vil vi give dig ideer til hvor du kan hente smagene fra.

De fem grundsmage er unikke fordi de fortæller kroppen hvad maden indeholder.

Den sure smag finder du i

Når noget smager surt går advarselslamperne igang i kroppen. Surt er nemlig tit et signal på at der er syre i maden, hvilket indikere at den kan være umoden eller fordærvet. Når surt bruges rigtigt i mad åbner du sanserne op. Du finder surt i: Citron, Lime, Eddike, vin, creme fraiche, kernemælk og tomat.

Den søde smag finder du i

Den søde smag fortæller din krop, at der er energi i maden. I stedet for bare at proppe sukker i maden, finder du også det søde i ting som blandt andet: Honning, sirup, marmelade, sød frugt, tørret frugt, kokusmælk og gulerødder

Den salte smag finder du i

Den salte smag fortæller kroppen at maden indeholder noget essentielt for din overlevelse. I stedet for bare at bruge almindelig salt i maden, kan du erstatte den og eksperimentere med eksempelvis: Sojasauce, kapers, ansjoser, bouillon, ost, bacon, tang og mange flere.

Den bitre smag finder du i 

Ligesom surt så sætter den bitre smag også gang i kroppens alarmklokker, da bitterhed ofte kan være tegn på at noget er giftigt. Den bitre smag finder du i produkter som: grape, kaffe, kål, mørk chokolade, appelsinskal, valnødder, øl og nogle krydderurter.

Umamien finder du i

Umami fortæller kroppen, at den mad du indtager er rig på protein. Når du skal tilsætte umami i din mad vil det ofte være i form af kød. Du vil også opleve at mange de produkter vi allerede har nævnt også indeholder umami. Du kan bruge disse produkter til at frembringe umami: Bouillon, fond, sojasauce, tomater, svampe, forskellige lagrede og mugne ost, tank, diverse kød og fisk