Sådan holder dine frugter sig friske

Du kender formentligt til at have købt et net med appelsiner eller en pose med bananer. Efter få dage kan frugten være blevet blød, kedelig i farven eller sågar være begyndt at mugne. Denne proces går kun hurtigere, hvis du samtidig vælger økologiske frugter frem for konventionelle. Det skal dog ikke afholde dig fra at komme økologisk frugt i din indkøbskurv. Grunden til, at et økologisk æble eller en økologisk appelsin hurtigere bliver blød eller får rynken skræl, er, at ingen sprøjtemidler er brugt til at forlænge friskheden. Det kedelige udseende kan betyde, at du får lyst til at smide frugterne ud. Men vent lige en gang. I dette blogindlæg får du tips til, hvordan dine frugter holder sig friske i længere tid.

Køb det mest friske frugt

Det er sjældent, at du kan gå ind i et supermarked uden at blive mødt af kasser og poser med frugt ved indgangen. De røde æbler eller de store, grønne vandmeloner vækker måske din appetit. Dog er det en god idé at vente med at udvælge den rette pose æbler eller den bedste vandmelon, til du er kommet ind i butikkens frugtafdeling. Frugter, der har stået udenfor, kan både være udsat for fugt, lys og temperaturudsving. Alle sammen faktorer, der bidrager til at forringe frugtens kvalitet. Det gælder både i forhold til smagen, teksturen og holdbarheden, efter du har taget varen med hjem. Det bedste valg er derfor de frugter, der er blevet opbevaret ved en jævn og kølig temperatur inde i supermarkedet. Vil du være sikker på frugt i høj kvalitet, er det oplagt at få leveret en frugtkurv. Ved levering af frugtkurven er du først og fremmest sikker på, at kvaliteten er i top. For det andet får du leveret en passende mængde frugt. Det imødekommer, at du ender med for mange kedelige frugter uge efter uge.

Opbevaring i køleskabet eller ej?

Måske har du for vane at komme alle frugter i køleskabet i troen om, at det forlænger friskheden. Det er dog langt fra alle frugter, der skal på køl. Faktisk har langt de fleste frugttyper bedst af at blive opbevaret ved stuetemperatur. Bananer får kuldeskader i køleskabet, og appelsiner mister sin sødme. Derudover er der visse typer frugt, der udskiller stoffet ethylen. Ethylen bidrager til en hurtigere modning. Især æbler, bananer og citroner indeholder megen ethylen. Derfor bør disse ikke opbevares sammen eller med anden moden frugt. Omvendt kan du eksempelvis modne avocadoer og mangoer hurtigere, hvis du lægger frugten sammen med eksempelvis et æble. Dog kan du som hovedregel gå ud fra, at vindruer og diverse bær skal opbevares i køleskabet.

Brug fryseren, undgå madspild, og spar penge

Selvom du bruger ovennævnte tips til at købe så friske frugter som muligt og opbevare dem mest optimalt, er det næsten umuligt helt at undgå et par triste stykker frugt i ny og næ. I stedet for at smide frugterne ud kan du skære dem i stykker og komme dem i fryseren. Eksempelvis er frosne banan-, mango- og ananasstykker perfekte til en smoothie. De triste æbler kan du koge til en skøn mos og putte oven på din yoghurt. Saften fra en citron eller appelsin kan du ligeledes fryse ned i poser eller bøtter til senere brug i bagværk. Mulighederne er uendelige, og ved at bruge fryseren undgår du madspild. Det vil din økonomi takke dig for, men du gør også en indsats i forhold til bæredygtighed.

Er det tid til at lægge cigaretterne på hylden?

Man siger, at man ikke kan lære en gammel hund nye tricks. Og det er da også svært at lave om på gamle vaner,...

Sådan energioptimerer du

Mange danskere kan have en interesse i at energioptimere. Her kommer nogle tips til, hvordan man finder ud af, hvad der kan svare sig...

Sådan opbevarer du aviser, magasiner og blade med stil

Er man ligesom mange andre en stor fan af at læse aviser, magasiner og blade, ved man sikkert også godt, hvor meget sådan noget...