Sådan køber du en god falske vin

Ikke en købmand, ikke kæden med 20 procent rabat på “Seks eller flere flasker” – men en butik, der er dedikeret til at sælge vin (måske også øl og spiritus). Vinbutikker kan virke skræmmende, men de er generelt fyldt med dejlige mennesker, der elsker vin og elsker at tale om det, så smut en tur forbi eller besøg uhrskov vinhandel. Medarbejdere kan tage en konvo på 30 sekunder om, hvordan du vil have en rød parring med nederdelbøf og omdanne den til seks ophidsende anbefalinger.

Lær hvordan man beder om en flaske

Først lader jeg butiksejeren vide, hvad jeg køber til, fordi vin til en grillhave i haven ikke er det samme som vin til en romantisk aften med hjemmelavet lasagne. For det andet stiller jeg disse spørgsmål:

  • “Hvad er nyt?” At købe noget, der er nyt i butikken og nyt for dig, betyder, at du altid lærer. Det er også ofte frisk i medarbejdernes sind, så de kan fortælle dig meget om det.

  • “Hvad drikker du?” Da medarbejdere i vinbutikken smager vin hele dagen, er den vin, de ønsker at gå hjem og drikke, normalt ret speciel. Ikke speciel som i dyr eller sjælden, bare at det simpelthen er lækkert.

  • “Hvordan er der …?” Du vil ikke lære meget, hvis du drikker den samme ting hele tiden. Spørg altid efter noget, der ligner det, du elsker, men fra en anden producent. Dette viser dig de mange variationer, en vin kan have efter region, gæring og terroir.

  • “Hvad er underligt?” Uanset hvilken flaske der er den mest derude, aldrig-vidste-dette-var-muligt – det er en flaske for mig. Mærkeligt er måske ikke adjektivet for dig, men find de typer af beskrivelser – lavoktan, siger eller forfriskende – som du kan lide, og udforsk dem så ofte som muligt.