Whisky eller whiskey?

Disse to typer spiritus lyder utrolig ens, men er faktisk meget forskellige. De har bl.a. oprindelse to forskellige steder. Whiskey(med et e) er amerikansk, og whisky er mest kendt fra skotland. For at forstå hvor forskellige de er, vil deres forskelligheder blive beskrevet nedenfor.

Whisky

Whisky er baseret på maltet byg, som bliver tørret. Det er ofte over ild, at det bliver tørret, så whiskyen kan få en røget lækker smag. Whisky bliver lagret på samme måde som rom. Der kan stå to forskellige ting på flasken; single malt og blended. Single malt er det antal år, den har ligget i fad. Blended er derimod den del af whiskyen, som har lagret kortest tid. Whiskyer fra Skotland som Highland park er rigtig gode. Dog var det irerne, som opfandt denne type spiritus. Whisky ligger på fad, indtil det har en alkoholprocent på 40 til 70 procent. Det bliver herefter tit fortyndet, når det bliver hældt på flaske med undtagelse af ”cask strength”. Dette betyder, at whiskyen ikke bliver fortyndet.

Whiskey

Whiskey er noget helt andet sammenlignet med whisky. Denne spiritus bliver lavet på alle typer korn, og bliver derfor kaldt korn-whiskey. Der er mange forskellige typer whiskey, og den bliver navngivet, efter hvilket korn den er baseret på, og hvilket land den er fra. Derfor kan alle slags whiskeyer i verden ikke blive beskrevet, og vi tager udgangspunkt i Nordamerikas whiskeyer:

  • Bourbon: Den er lavet mindst 51 procent majs. Resten af whiskeyen er ofte baseret på rug. Den har dog også nogle regler om destillation m.m.

  • Rye whiskey: Omvendt fra bourbon er denne whiskey baseret på 51 procent rug, og resten er ofte lavet på majs.

  • Canadisk whiskey: Hovedreglen er, at den skal være lagret på træfade på 700 liter i mindst 3 år. Ligesom bourbon whiskeyen er der en del flere regler for fremstilling af denne type whiskey.